Stenochlaena palustris dikenali sebagai midin di Sarawak, Malaysia. Midin merupakan tumbuhan paku pakis yang biasanya terdapat di kawasan paya gambut dan hutan belukar di negeri Sarawak. Midin dimakan sebagai sayuran yang popular seperti pucuk paku.
Midin telah menjadi satu hidangan kegemaran penduduk tempatan dan pelancong. Masakan pucuk midin kini turut disaji di hotel dan restoran mewah.
Biasanya hampir kesemua pucuk midin yang ada di pasaran ialah hasil pengutipan oleh penduduk tempatan dari hutan belukar yg banyak terdapat di negeri Sarawak.
Permintaan yang baik telah memberi pendapatan tambahan kepada penduduk luar bandar yang mengumpul paku midin dari hutan untuk dijual ke pasaran tempatan.
Cara memasak midin:
Bahan-bahannya,
Sayur midin
Bawang merah dan bawang putih
Pusuk atau ikan bilis
Belacan
Cabik atau cili padi
Minyak masak
Sedikit garam dan serbuk perasa
Bawang merah, bawang putih, cili padi, ikan bilis dan belacan ditumbuk hingga lumat. Panaskan minyak masak didalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik baunya. Masukkan midin, gaul dan masukkan sedikit air. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa. Bila midin sudah lembut, angkat dan hidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas.
Midin juga boleh dibuat kerabu dan masak lemak.
Comments
Post a Comment